אומפלוצלה בעובר
מה זה אומפלוצלה?
מדובר בפגם בהשלמת יצירת דופן הבטן של העובר ולכן אברי הבטן נמצאים מחוץ לגוף. קיים קרום עדין (ממברנה דקה) המכסה ומגן על אברים אלו. האבחנה נעשית באמצעות האולטרסאונד בסקירות המערכות. לעיתים האומפלוצלה קטנים ומכילים רק מעי ולעיתים גדולים יותר ובהם עוד אברים מעורבים כגון: מעי וכבד. השכיחות של מום זה הינה 1 ל 3000-4000 לידות.
מה הגורם לאומפלוצלה?
בד"כ עד שבוע 10 להריון, באופן נורמאלי, אברי הבטן נמצאים מחוץ לבטן העובר ובתוך קרומי חבל הטבור. במהלך שבועות 12-13 להריון אברי הבטן חוזרים לחלל בטן של העובר. לעיתים תהליך פיזיולוגי זה לא מתרחש ולכן נגרם אומפלוצלה. מיקום הפגם בבסיס חבל הטבור. רוב המקרים מופיעים כבודדים וללא רקע גנטי, במקרה של המצאות המום כממצא יחיד, הסיכוי להופעת אמפלוצלה בהריון הבא הוא 1%. בחלק נכבד מהמקרים האומפלוצלה אינו המום היחיד ויתכנו מומים מלווים במערכות נוספות כגון: עיכול, שתן, שלד, לב, ומערכת העצבים.
מהן הבדיקות הנוספות שיש לבצע?
אומפלוצלה גדולים הם בד"כ ממצא יחיד ואין אנומליות מבניות נוספות. חלק מהאומפלוצלה, לרב הקטנים יותר, עשויים להיות מלווים בבעיות כרומוסומליות (בכ- 40% מהמקרים). לכן מקובל לבצע דיקור מי שפיר על מנת לשלול בעיות כרומוסומליות כגון טריזומיה 13, טריזומיה 18 או טריזומיה 21 – תסמונת דאון. כאשר יש ממצא של אומפלוצלה וגם מומים נוספים הרי שהסיכון לבעיות כרומוסומליות מלוות הוא גבוה (כ 60%). כאשר האמפלוצלה הוא הממצא היחיד הסיכון לבעיות כרומוסומליות מלוות הוא כ – 9%.
בנוסף מומלץ המשך מעקב באמצעות מכשיר האולטרסאונד לסקירות מכוונות בשיתוף כירורג הילדים ורופא הילודים. כמו כן מומלצת בדיקת אקו לב עובר (לשלילת מומי לב מלווים).
מה קורה בלידה?
במידה והפתח בדופן הבטן קטן (בד"כ פחות מ 5 ס"מ) ניתן ללדת בלידה רגילה. במידה והפתח בדופן הבטן גדול, עדיף ניתוח קסרי במטרה לשמר את קרומי האומפלוצלה שלא יקרעו. לאחר הלידה האומפלוצלה מכוסה על מנת לשמרו נקי ולהימנע מנזק נוסף.
מה אופציות הטיפול לאחר הלידה?
קימות 3 אופציות טיפול מקובלות: תיקון ראשוני ((primary repair, תיקון בשלבים ((staged repair
וגישה לא ניתוחית.
תיקון ראשוני – מבוצע בד"כ לאומפלוצלה קטנים בהם ניתן להחזיר בקלות את אברי הבטן למקומם בניתוח. הניתוח מבוצע בד"כ 1-2 ימים לאחר הלידה.
תיקון בשלבים – מכסים את האומפלוצלה בפאוטץ מיוחד מפלסטיק. כל יום דוחפים מעט יותר את תוכן האומפלוצלה לתוך בטן העובר. תהליך זה מאפשר לאברים להיכנס למקומם בעדינות, במשך כ 5-7 ימים ואז סוגרים בניתוח את דופן הבטן.
גישה לא ניתוחית – מיושמת בעיקר באומפלוצלה גדולים. מספר אברים (כגון כבד, קיבה, מעי) נמצאים מחוץ לחלל הבטני. יתכן וחלל הבטן לא מספיק גדול על מנת להכיל את כל האברים שמחוץ לבטן. במקרים אלו מכסים את האומפלוצלה עם קרם מיוחד על מנת לאפשר גדילת עור חדש מעל לממברנה כדי לכסות את אברי הבטן. בגיל 3-4 שנים יש צורך בניתוח להחזרת האברים לתוך החלל הבטני.
מהלך השהות ביחידה לטיפול נמרץ ילודים
ילודים עם אומפלוצלה גדולים לעיתים סובלים מריאות שלא התפתחו היטב, למרות לידה במועד, ולכן יתכן ויזדקקו להנשמה.
האכלת התנוק עם אומפלוצלה דורשת זמן מכיוון שהמעי לעיתים מסובב ומעביר את החלב באיטיות. לכן בסמוך ללידה לא מאכילים את התינוקות הללו. ניתן לשאוב חלב עד לזמן שיהיה מותר לתת לתינוק.
מה משמעות המום לגבי העתיד?
הרב יחלימו ללא בעיות. לעיתים יש בעיות בהאכלה בשנים הראשונות אולם בד"כ הפרוגנוזה לעתיד טובה.
» היכן ניתן לקבל אינפורמציה נוספת?